6 Mayıs 2021 Perşembe

MARMARA DENİZİ'NDE MÜSİLAJ TEHLİKESİ

Erdek de dahil olmak üzere Marmara Denizi'nde müsilaj tehlikesi devam ediyor. İlçemiz denizleri de dahil neredeyse tüm Marmara Denizi'ne kıyısı olan ilçelerde müsilaj (deniz salyası) tehlikesi görülmeye başlandı.
 Özellikle deniz kıyılarında kahverengimsi bir renk bırakan deniz salyası kıyılarda yaşayan dip balıklarının ölümüne ve balık ağlarına ciddi ölçüde zarar veriyor. Deniz salyası kıyılar dışında deniz açıklarında görülüyor.
 Deniz salyasının Marmara Denizi'nde tarihte ilk kez görüldüğünü vurgulayan uzmanlar, "Beyaz, açık kahverengi ve köpük gibi görülen deniz salyalarına karşı deniz yüzeyi temizleme tekneleri (DYTT) ile mücadele ediliyor. Çalışmalar derin ve geniş alanlarda sürdürülüyor. DYTT'lerin pervaneleriyle deniz salyası öbeklerini parçalayıp dibe indirmek ve toplamak amaçlanıyor. Ancak akışkan, yapışkan ve sıvımsı olmasından ötürü DYTT'ler, deniz salyası karşısında yeterli etkiyi gösteremiyor.” dedi. Uzmanlar, deniz salyalarının mevsimsel geçiş süreci tamamlandığı ve deniz suyu yeterli sıcaklığa ulaştığı zaman ortadan kalkacağı görüşünde. Yine uzmanlar deniz salyasının bu şekilde artışının insan sağlığı üzerinde de etkili olacağını belirtti. Soframıza gelen deniz ürünlerinin bu salyalarla birlikte bizi hasta edebileceği uyarısı yapıldı.
 Deniz salyası için ilk beklenen durum deniz dibine çökmesidir. Deniz salyası deniz tabanına çöktükten sonra denizde bulunan tüm canlı yaşamına son vermektedir. Oksijenin olmadığı ortamda büyük oranda dip ölümleri olmaktadır. Aynı zamanda deniz salyası balıkların solungaçlarını tıkayarak, boğulmalara neden olur.
 Deniz salyası sorununa karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Tarım ve Orman Bakanlığı ile Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'nin dahil olduğu ortak çalışma yürütmeye başladı. Çalışma kapmasında Marmara Denizi'ndeki bütün kıyıları etkileyen deniz salyasına çözüm üretmek için İstanbul İl Tarım Müdürlüğü koordinasyonunda Bandırma Denizcilik Fakültesi öğretim üyeleri saha araştırmalar yapıyor. 
 Deniz salyası Ege ve Akdeniz kıyılarında da gözlemlendi.
 (Fotoğraf: İbrahim Şahin)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.