2 Eylül 2022 Cuma

EĞİTİM-SEN'DEN NİYAZİ HOCA'YA DESTEK

Eğitim-Sen, Erdek'te ataması iptal edilen Beden Eğitimi öğretmeni Niyazi Asil Önal'a destek için basın açıklaması yaptı.
Eğitim-Sen, Erdek'te ataması iptal edilen beden eğitimi öğretmeni Niyazi Asil Önal'a destek için basın açıklaması yaptı.
Uzun yıllar Erdek Nerime Yüksel Ortaokulu'nda beden eğitimi öğretmenliği yapan Niyazi Asil Önal, sosyal medya paylaşımları nedeniyle Savaştepe Sarıbeyler Ortaokulu'na sürgün edilmişti. Geçtiğimiz hafta Önal'ın yeniden Erdek Nerime Yüksel Ortaokulu'na tayini yapılmış ancak ertesi gün ataması iptal edilmişti. Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ataması iptal edilen ilk ve tek öğretmen olduğunu yazmıştı.
Bugün Eğitim-Sen sendikası saat 17.00'de ilçemiz Cumhuriyet Meydanı'nda sürgün edilen ve ataması iptal edilen Niyazi Asil Önal'a destek için bir basın açıklaması yaptı.
Açıklama Balıkesir Eğitim-Sen temsilcisi Gürbüz Şahin tarafından yapıldı. Şahin, "Yaşanan ekonomik krizin etkisiyle iş ve yaşam koşullarımız ciddi anlamda ağırlaşmıştır. Gerek kamuda, gerekse özel sektörde çalışan bir milyonu aşkın eğitim emekçisi uzun süredir insanca yaşayacak ücret ve insan onuruna yaraşır çalışma koşulları taleplerini dile getirmekte, çeşitli eylem ve etkinlikler yapmaktadır.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, asgari ücretin bile altına düşen ücretlere karşı ‘taban maaş’ talebiyle, özel okulların eğitim emekçilerine düşük ücret politikası başta olmak üzere, yasa dışı olmasına rağmen zorla yaptırılan 10 aylık sözleşmeler, güvencesizlik ve uzun mesailere karşı Türkiye’nin birçok yerinden Ankara’ya gelmiş, Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmak isterken polisin ağır saldırısıyla karşı karşıya kalmıştır. Hakları için mücadele eden
meslektaşlarımıza polisin acımasızca saldırması ve biber gazı sıkarak bazı meslektaşlarımızı gözaltına almasını kınıyor, en temel haklardan olan ifade ve örgütlenme hakkına saygı duyulmasını bekliyoruz.
Biz eğitim emekçilerinin yıllardır dile getirdiği temel talepleri karşılanmamış ve yaşadığımız sorunlara kalıcı çözümler üretilmemiştir. Bir milyonu aşkın eğitim ve bilim emekçisinin yaşadığı ekonomik, sosyal ve mesleki sorunları çözmek için adım atmayanların, gerçek sorunlarımızı görmezden gelenlerin, hakları için mücadele eden ve taleplerini savunan öğretmenleri hedef göstermesi, hatta onları aşağılayıcı ifadeler kullanması kabul edilemez. Eğitim-öğretim faaliyetlerini bin bir zorlukla mücadele ederek sürdürmeye çalışan biz öğretmenler, yoksulluk sınırının altında bir ücretle çalışmak zorunda kalıyoruz. Toplum nezdinde itibarsızlaştırılarak, hakkımızı aradığımız için ' çapulcu' olmakla itham ediliyoruz. Bize yaşatılan, dayatılan tüm baskı ve zorluklara rağmen çocuklarımızın eğitim hakkını savunuyoruz. Olanaksızlıklar içinde, fiziki donanımı yetersiz, araç gereç ihtiyacı giderilmemiş binalarda hizmet vermeye çalışıyoruz. Eğitimi en temel bir insan hakkı olarak görüyor, hızla yoksullaştırılan emekçilerin çocuklarının eğitime ulaşması için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Isınma, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını gidermekte zorlanan öğrencilerimize umut olmaya, onları geleceğe hazırlamaya çalışıyoruz. Kamu çalışanlarına yönelik şiddet, mobing, sürgün, haksız hukuksuz uygulamalar ilimız Balıkesir'de de yaşanıyor. Hukukun en temel kurallarının hiçe sayılarak, icat edilen suçlamalar sonucu verilen cezalar her geçen gün yeni mağdurlar yaratıyor.
İktidar partisinin il ve ilçe yöneticilerinin, kamu kurumları üzerinde baskı kurarak bu kurumları işlemez hale getirdiği kamuoyunun malumudur.
Öğretmen arkadaşımız Niyazi Asil Önal hakkında açılan soruşturmalar, verilen cezalar bu yaşadığımız sürecin bir örneği olmuştur. Arkadaşımız hakkında ilk olarak 2015 yılında bir takım odakların şikayeti üzerine soruşturma açılmış kınıma cezası verilmiştir. Bununla yetinilmeyerek aynı fiil için Sındırgı ilçesi Yüreğir köyüne sürgünü çıkarılmıştır. İl idare mahkemesine yapılan itiraz sonucu dava kazanılmış, mahkeme yapılan sürgünün hukuksuz olduğuna hükmetmiştir. Aradan yedi yıl geçmiş bir kez daha arkadaşımızın iki yıl önce yaptığı sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek bir kez daha soruşturma açılmıştır. Hiçbir hakaret içermeyen paylaşımlardan hareketle arkadaşımıza kınama cezası verilmiştir. Aradan üç gün geçtikten sonra hizmetin gereği yer değişikliği yani sürgün cezası verilmiştir. Aynı fiilden ikinci kez cezalandırılan arkadaşımız bu kez de Savaştepe’nin Sarıbeyler Mahallesine sürgün edilmiştir. Bu verilen cezanın hukuksuzluğu bir tarafa, bu kararla Erdek Belediyesi’nde çalışan eşi, 11. sınıfta okuyan çocuğu, tansiyon ve şeker hastası olan işitme engelli annesi de cezalandırılmıştır. Arkadaşımız altı ay boyunca ailesini görebilmek, hasta annesi ile ilgilenebilmek için her hafta 400 kilometre yol kat etmek zorunda bırakılmıştır. Son olarak Niyazi Öğretmenimiz mazeret grubu tayinlerinde sağlık özrü grubundan tayin istemiş, atama modülünde başvurusu kabul edilmiştir. Özür grubu atamaları iki aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. İlk aşamada mazeretin geçerliliğine bakılır. Mazeret geçerli görülürse tercih hakkı verilir. Arkadaşımız tüm bu süreçleri tamamlayarak, Erdek Nerime Yüksel Ortaokulu'na tayin edilmiştir. Ancak ne hikmetse, nasıl bir el müdahalede bulunduysa, yapılan atama bakanlıktan gelen iki satırlık bir yazı ile iptal edilmiştir. Bu yapılan uygulama tuzun koktuğu, suyun çürüdüğü bir dönemi yaşadığımızı göstermiştir. Verilen bu cezaların Erdek kamuoyu nezdinde haksızlığı ortadadır. Eğitim Sen olarak bundan önce olduğu gibi haksız, hukuksuz
uygulamaların karşısında durduk. Bundan sonrada duracağız. Haksız, hukuksuz uygulamaları yargıya taşıyacağız. Biz eğitim emekçilerine dayatılan zorbalıklara dün olduğu gibi bugünde boyun eğmeyeceğiz. Hükümetin değil halkın öğretmenleriyiz! Bizler, öğretmenlerin ‘hükümet memuru’ haline getirilmesini kabul etmiyoruz. Şu çok iyi bilinmelidir ki dünyanın her yerinde eğitim emekçileri siyasi iktidarlara değil; sadece ve sadece halka ve öğrencilerine karşı sorumludur. Öğretmenler, mücadele tarihi boyunca hiçbir zaman iktidarın kapı kulu olmamış, bundan sonra da olmayacaktır. Yıllardır ülkenin dört bir yanında fedakârca görev yaparken, aksi yöndeki tüm politika, uygulama ve dayatmalara rağmen hükümetin değil, halkın öğretmeni olmak için mücadele ettiğimiz bilinmelidir." ifadelerini kullandı.
Açıklamaya Belediye Başkanı Burhan Karışık, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.
Oğulcan Bölükbaşı






Haberin Videosu:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.