20 Mayıs 2021 Perşembe

GENÇLİĞE HİTABE SANSÜRE Mİ UĞRADI?

İlçemizdeki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 102. yıldönümü töreninde Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi eksik okundu.
 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 102. yıldönümünün ilçemizde kutlanan töreninde Gençliğe Hitabe'nin bir kısmı eksik okundu. Okunmayan kısım “İktidarı elinde bulunduranlar, gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerinin siyasi emelleriyle tevhid edebilirler." olurken sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyüdü.
 Tören esnasında herhangi bir görevli, protokol ya da vatandaşlardan tepki gösterilmedi. Program sonrası Gençliğe Hitabe'nin eksik okunması sosyal medyada paylaşıldı.
 Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, tüm Erdeklileri şikayet etmeye davet ederek "Erdek'te savcılık makamı bugün 19 Mayıs törenlerinde yaşanan skandal ile ilgili hemen harekete geçmek zorunda. Kim ve kimler 'Bütün bu şeraitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasî emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.' kıtasının okunmamasını istedi ve sansürletti ise hesap vermeli." diye tepki gösterdi.
 Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı, "Bütün bu şeraitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasî emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir." Bugünkü törende, Ata'mızın gençliğe hitabesini, kağıttan okuyan genç kardeşimiz, yukarıdaki paragrafı okumadı. Bu yapılan yanlış, bilmeyerek olamaz. Bu işte kimin parmağı varsa, Erdek halkına ve kamuoyuna bir açıklama yapmak zorundadır, bekliyoruz." dedi.
 CHP Erdek İlçe Başkanı Hale Tuna, "Suç duyurusunda bulunmak boynumun borcudur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'üm sen rahat uyu. Gençliğe hitabe eksik okunamaz, değiştirilemez." dedi.
 İYİ Parti İlçe Başkanı Arif Demir, "Atatürk' ün gençliğe hitabesi eksik okunmaz." diyerek tepki gösterirken CHP Balıkesir Milletvekilleri Ensar Aytekin ve Ahmet Akın da twitter hesaplarından tepkilerini dile getirdi. 
 CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, "Gençliğe Hitabe birçok ilde okunmuştur. Ancak ne hikmetse Erdek’te sansürlenmiştir. Kendisinin okurken duraksaması da göstermektedir ki eline verilen metinde bu bölüm çizilmiş yahut karalanmıştır. Bunun adı alçaklıktır, terbiyesizliktir. Buna cüret eden her kimse en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi iktidarı elinde bulunduranlar gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Ama devletin bürokratları, bu törenleri düzenleyenler buna ortak olamaz. Sorumluların hesap vermesinin takipçisi olacağız." dedi.
 CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın olayın savcılığa intikal ettiğini belirterek, "Savcılığa intikal eden olayda Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okuyan genç kardeşimize metni veren tören komisyonu yetkililerinin, sorumluluklarının bilincinde hareket ettiğine inanarak, “gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde” olmadıklarını inanmak istiyorum." dedi.
 Öğrencinin ailesi bir paylaşımın altına yazdığı yorumda, "Ben Gençliğe Hitabe'yi okuyan öğrencinin annesiyim. Bu suçlamalar asla kabul edilemez. Benim oğlum günlerdir bunun için hazırlanıyor. Keşke elimde olsa da evde çalıştığımız zamanları gösterebilsem. Heyecanını bastırmaya çalışırken yapmış olduğu hata bu noktaya çekilmemeli. Öğretmenlerine attığı ses kayıtları mevcut. Evde çalışırken eksiksiz okuduğu fakat o kadar kalabalığın içinde şaşırabileceğini düşünmeniz gerekirdi. Okulumuza ve bize yapılan bu suçlamalar çok utanç verici. Bu ülkede herkes her şeyin farkında biz de öyle. Ben bir cumhuriyetçi olarak Benim çocuğum üzerinden algı yaratmaya çalıştığınız için sizi şiddetle kınıyorum. Ve ben sizden şikayetçi olacağım. burada böyle ifade etmek yerine önce orda bir sorsaydınız. Oğlum heyecandan seslendiklerini bile duymamış. Orda ayakta dururken dizleri titriyordu. Bu heyecandan olan hatayı böyle lanse etmek hiç hoş değil. Günlerdir çalışılan bu güzel programı hazırlamak için uğraşılmış bir emek var. Bu yaptığınızın hoş ve etik olmadığını bilin. İnsan karalıyorsunuz." dedi.
 Bayram sonrası belediye hoparlörlerinden Gençliğe Hitabe okundu. Olay sosyal medyada ve gündemde geniş yer alırken törendeki bazı görevlilerin savcılıkta ifade verdiği öğrenildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.