9 Nisan 2018 Pazartesi

ERDEKLİ ROMANLAR GÜNÜNÜ KUTLADI

   8 Nisan Dünya Romanlar Günü ilçemizde de kutlandı.

      Saat 16:30'da Kumluyalı Caddesi üzerindeki Yosun Cafe'nin önünden yürüyüşle başlayan kortej Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Ardından sahneye çıkan Uluslararası Erdek Romanları Dayanışma, Kalkındırma, Kültür, Eğitim ve Spor Kulübü Başkanı Yaşar Demirörs günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Ardından sahneye Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı davet edildi. 
      Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, "Yeryüzündeki tüm renklerin en canlısını kullanan tek ırk romanlar hoşgeldiniz. Sizi seviyorum." diyerek konuşmasına başladı.
     Başkan Sarı, konuşmasına şöyle devam etti:
     "İnsanların hiç gözü doymaz. Ama insan olup da karın tokluğuna mutlu olabilen ve eğlenmeyi bilen, hayatı yüce Yaradan'ın emrettiği gibi yaşayan millet sizsiniz. Biriktirme, komşusu açken uyuma ama karın tokluğuna mutlu olmayı bilmek. Bu çok özel bir şey. İslam'ın da bütün dinlerin de emri bu. Onun için ben sizi her zaman seviyorum ve biliyorsunuz maddi imkanlarımız el verdiğince de sizlerle beraber hep yanınızda olmaya çalışan bir kardeşinizim, bir dostunuzum, abinizim. Ben belediye başkanı olduğum ilk zaman 1999'da hatırlarsınız, yaklaşık 80 hane roman çadırda yaşıyordu ve ilk yaptığım işlerden biri. Tuvalet yok, ışık yok, elektrik yok, mutfak yok. Çadırda karda kışta kıyamette ilk yaptığım işlerden biri ihtiyaç sahibi bütün vatandaşlarımıza bir kuruş para almadan o evlerini yapmak ve hayata geçirmekti ve 80 tane konutu 2009'a kadar olan dönemde tamamladım ve bütün çadırda yaşayanları oraya aldım. Bir tek Kuşacık kalmıştı. Orada da 20 tane hane hakikaten çağ dışı şartlarda yaşıyordu. Orada da hazineler olduğu için yıkıldılar. Orada derme çatma belediyenin desteği de ile benden önceki dönemde de yapılan birtakım barakalar vardı onlar da yıkılmıştı ve hepsi şu anda Atatürk Mahallesi üstünde gecekondu önleme bölgesi olarak yaptığımız yerde naylon çadırda yaşıyorlardı 2014 yılı itibariyle. 14 hane vardı. 14 haneye de konteyner evlerini verdik ve herkesin ev sorununu hallettik. Mesela 2009'a kadar 600 haneye maaş bağlamıştık ama bugün maalesef onu veremiyoruz. Çünkü kaynak sıkıntımız olduğu için maaş ödemekte de ciddi sıkıntı yaşadığımız için onlara ancak günlük, ani yardım yapabiliyorsak yapıyoruz. 90'lardan sonra eğitimde de ciddi hatalar yapıldı. Benim birçok sınıf arkadaşım var. Fakir, roman, Çerkez, Giritli farketmez. Şu an belediyede çalışan birçok personelim var. İşçi, her kademede çalışmış, roman olup da aynı sınıfta aynı sabah kahvaltısında tereyağı ekmek yerdik yerli malı kullanma haftasında hep beraber yediğimiz insanlar var. Mesela aynı leğende yıkandığım Demço var. Ama 2000 yılından sonra adrese yönelik eğitim sistemi ile maalesef bugün Türkiye'nin birçok yerinde sınıf ayrımı oluştu. Şimdi okullar zengin okulu, fakir okulu, roman okulu, bilmemne okulu diye ayrılır durumda. Bunu düzeltmemiz lazım. Bütün okulların ülkenin bütün sosyal katmanlarını içerir bir şekilde kaynaşır bir vaziyette yeniden yapılanması lazım. Yukarı mahallede gidiyorsunuz İstiklal İlkokulu'na sadece fakirler orada yaşıyor. Sadece romanlar ve fakir insanlar. Ben bunu istemiyorum. Atatürk Mahallesi'nde de Alaaddin Mahallesi'nde de yaşayan gençlerin Atatürk İlkokulu'nda da 18 Eylül Ortaokulu'nda da fakirin zenginin bir arada yaşamak olduğunu ve bunu temel eğitimde yapmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum."





  BAŞKAN SARI: SİZ OLMASANIZ...
 "Bugün bir ilk. İlk kez kutluyoruz. Uluslararası Erdek Romanları Dayanışma, Kültür ve Sanat, Turizm Derneği diyorum adını tam ezberleyememiş olabilirim. Bu derneği kuranların verdiği emeğe teşekkür ediyorum. Birçok personel siz olmasanız, romanlar olmasa Erdek'i b*k götürür. Her yerde, evimizde siz, çocuklarımıza siz bakıyorsunuz, çöpümüzü siz topluyorsunuz. Her şeyimizde siz. Siz olmasanız Erdek'te çalışan yok. Hepinizi seviyorum."



 BAŞKAN SARI'DAN FESTİVAL AÇIKLAMASI
  "Bu sene Erdek Zamanı Festivali'ni beşe böldük. Birincisi Hıdrellez, hepimiz için önemli. Romanlar için de önemli Türkler için de önemli. Şaman kültürü için de önemli. Bütün kültürler için önemli. 5-6 Mayıs'ta ilk festivali, bahar festivalini beraber yapıyoruz. Sonrasında biliyorsunuz, Yukarıyapıcı'da kiraz, eskiden şöyle bir deyim vardı: Bandırma'nın ayazı, Edincik'in beyazı, Erdek'in kirazı meşhur diye ama Erdek'te kiraz yok oldu. Onu yaşatmak için Yukarıyapıcı da bir kiraz festivalimiz var. Sonra, yazın Temmuz içerisinde üç-dört günlük bir aşk festivali yapıyoruz. Erdek, Türkiye'nin ilk turistik beldesi. Bugün birçok meşhur tanıdığımız kademede, sanatçısından gazetecisine kadar gençliğini Erdek'te geçirmiş ve ilk aşklarını Erdek'te yaşamış olanları bir araya toplamak için yazın böyle bir festival yapıyoruz. Her sene biliyorsunuz, 23 Ağustos'ta Ortodoksların Kirazlı Manastır'da bir ayini vardır. Bu sene çok güzel bir tesadüfle beraber Kurban Bayramı ile birlikte bütün dinleri içine, bütün inançları içine toplayan, bütün semavi dinleri kapsayan bir kültür festivali yapıyoruz. Bir de Eylül'de 18 Eylül'den sonra da barış. Çünkü, biz Türkler çok göçtük. Eski dünyada bir romanlar bir Türkler yer değiştiren millettir. Eski dünyada başka yer değiştiren, konar-göçer yaşayan bir toplum yok. Onun için hepimiz mübadele ile oraya gittik, oradan buraya geldik. Allah bize bir daha Kurtuluş Savaşı yaşatmasın. Allah bize bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın diye 18 Eylül biliyorsunuz Erdek'in kurtuluşu, Türkiye'nin en son kurtuluş noktası. Düşmanlık yeryüzü var olduğu sürece var olacak ama biz o Kurtuluş Savaşı'nı barış içinde yaşamak istiyoruz. Onunla ilgili de bir barış festivalimiz olacak. Bugününüz kutlu olsun. Dünya Romanlar Günü'nüz kutlu olsun. Hıdrellez'de bir ay sonra buluşmak üzere sağlıcakla kalın, iyi eğlenceler diliyorum." diyerek konuşmasını bitirdi.


     Daha sonra bir gösteri çeşitli gösterileri ile izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı.
     Aynı zamanda etkinliğe müzik şöleni de damga vurdu.
     Etkinliğe Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Belediye Meclis Üyesi Nimet Kalafat, Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı, CHP Erdek İlçe Başkanı Metin Uysal, CHP Erdek İlçe Kolları, Ak Parti İlçe Kadın Kolları, muhtarlar ile vatandaşlar katıldı.
*Oğulcan Bölükbaşı












 














 







Haberin videosu:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.