10 Ekim 2013 Perşembe

KURBAN İÇİN ÖZEL BİLGİLER

Hastalıklı, durgun olan hayvanlar yerine tüyleri parlak, etrafa ilgisi olan ve çok zayıf olmayan hayvanlar kurbanlık olarak seçilmelidir. Çok zayıf, durgun, salyası olan hayvanlar mümkün olduğu kadar tercih edilmemelidir. Zaten hayvan sağlıklı ise sağlıklı görüntü verecektir. Ona göre hayvan seçimine dikkat edilmelidir. Kurbanlıkların 1-1,5 yaşında olmalıdır. Büyükbaşlarda halk arasında söylenen kapak açtı diye bilinen ön dişinin düştüğü durumda olanlar seçilmelidir. Ön kesici dişin düşmesi 1,5 yaşa tekabül ediyor. Kurbanlıkta ergin canlı ağırlığının yüzde 70'ine ulaşmış hayvanlar tercih edilmeli. Bu hayvanların sağlık açısından uygundur.
Kurbanlık olarak, etrafa canlı bakan, durgun olmayan, tüyleri parlak, dik duruşlu ve kilosu yaşına uygun olan hayvanların tercih edilmesi gerektiği belirtildi.
Değişik küpe numarası olan hayvanların güvenlik görevlisine bildirilmedilir. Trakya bölgesi şap hastalığından ari bölgedir. Bu sebeple dışarıdan buraya hayvan girmesi yasaktır. Kaçak yollarla hayvan getirilmişse kulak küspesindeki "TR"den sonra gelen rakamdan anlaşılabilir.
Koyunlarda ise annesi görünümünde ve 6 ayını geçmiş hayvanların kurban edilebilir Hayvanın sıhhati yerinde olmalı. Yaşlı olmamalı. Kesileceği yere kadar yürüyebilecek durumda olmalı. Bacağı kırık ya da topal olmamalı. Boynuzlarının ve kuyruğunun birçoğu bulunmalı. Ülkemizde en çok sıkıntıya düşülen mesele büyükbaş hayvanlarda yaş sınırı. Ona dikkat edilmesi gerekiyor


ERDEK HABERLERİ’NE TEŞEKKÜRLER …



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.