20 Aralık 2022 Salı

ZEYTİN ÜRETİCİSİ HÜSEYİN ÇAM'DAN SEZON DEĞERLENDİRMESİ

Erdek'te zeytin üreticisi Hüseyin Çam, zeytin hasat sezonunu değerlenirdi. 
Erdek'te zeytin üreticisi Hüseyin Çam, zeytin hasat sezonunu değerlenirdi.
Erdekli zeytin müstahsili Hüseyin Çam, zeytin hasat sezonu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Zeytin mahsulü yağışların olmamasından ve havaların kurak gitmesinden dolayı küçük kaldı. Zeytin irileşmedi. Bazı yerlerde düzgün, çok yerlerde ise rekolte altı. İstenilen düzeyde değil, çoğu yağlık, barem dışı oldu, bunun nedeni kuraklık yani susuzluk." şeklinde konuştu.

Marmarabirlik'in açıkladığı fiyatlara da değinen Çam, "Fiyatlar iyi. Burada bizim zeytinimiz verilen fiyatlara ulaşamadı. Küçük kalmasından, irileşmemesinden ve sıkılmasından dolayı fiyata ulaşamadı, düşük baremde kaldı. Verilen fiyatlarda aşağı fiyatlar 20 lira olarak verilseydi üreticiler için daha iyi olurdu. Bu sene zeytinin tanesi küçük kaldı. 18-19 liraya verilecek zeytin az. Fiyatların aşağı doğru kaydırılsa üretici için daha iyi olurdu." dedi.

Bundan sonraki yıllarda da üretim yapmak istediğini dile getiren Hüseyin Çam, "Bunlar bizim ananevi göreneklerimiz. Çok eskiden beri gelen tarımsal bir ürün. Bırakmak imkansız. Tüm şartları zorlayarak devam edeceğiz. Her sıkıntıda bırakırsak bunu kim yapacak? Zaten bir yandan ağaçlar sökülüyor, inşaatlar yapılıyor, ağaç adedi azalıyor. Bir de üretici zora gelip de bırakırsa aynı Ukrayna-Rusya Savaşı'ndaki arpa, buğday, tahıl işine dönecek. İspanya'dan mı, Mısır'dan mı, nereden gelecek zeytin ve zeytinyağı? Orada iki ülke çatıştı, ayçiçek yağı yok, buğday yok, ekmeğe, makarnaya, simide zam geldi. Savaş çıktı, bizde yetişmedi. Tarımsal alanlara hep inşaatlar yapmaya kalktık. Kanuna göre tarım alanlarının yerine inşaat yapılamaz. Ama dinleyen yok." ifadelerini kullandı.

Çam, "Kooperatifin zeytin üreticilerine yardımcı olması lazım. Gübreden, ilaçtan yana yardımcı olması lazım. Biz sadece suya ve yağışa bekledik zeytinin irileşmemesini ama bunun bir nedeni de gübredir. Gübre, 700-800 lira olduğu için alınmadı, atılamadı. Bu bir gerçek. Kooperatifin bu konu da bir destek olması lazım. İlaçlar, sürmeler, budamalar da keza uçtu gitti. Kooperatif tarafından bunlara ulaşımda kolaylık sağlaması çok iyi olur." diyerek sözlerini bitirdi. 
Oğulcan Bölükbaşı - Kıvanç Doğruel


Haberin Videosu:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.