5 Eylül 2021 Pazar

KYZİKOS ANTİK KENTİ'NE YÜKSEK GERİLİM

İlçemize bağlı Kapıdağ Yarımadası'nda bulunan Kyzikos Antik Kenti'nin üzerinden yüksek gerilim hattının geçmesi planlanıyor.
İlçemize bağlı Kapıdağ Yarımadası'nda bulunan Kyzikos Antik Kenti son günlerde hem gerçek hem de mecaz anlamda yüksek gerilime maruz kalacak.
Tarihi M.Ö. 6. bin ve M.Ö. 5. binli yıllara kadar inen Kyzikos Antik Kenti'nin son günlerde yeniden gündeme gelmesinin nedeni üzerinden İlhanlar Mahallesi ve Bandırma arasında kurulacak olan yüksek gerilim hattının antik şehrin tam üzerinden geçirilmesi planlanıyor. Hatta bununla ilgili Çevre Etik Değerlendirme (ÇED) raporu da verildi.
Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyan CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, "Ülkemizin el değmemiş sayılı güzelliklerinden biri olan Kyzikos Antik Kenti de iktidarın gazabına uğrayacak. Eğer durdurulmazsa, hem tarihi dokuya zarar verecek hem arkeolojik çalışmaları sekteye uğratacak hem de bölge insanının sağlığını olumsuz etkileyecek. Buradan yetkililere çağrıda bulunuyorum. Doğa katliamı politikalarınızdan vazgeçin. Basında yer alan haberlere göre, Erdek İlhanköy'de kurulu olan Kapıdağ Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait rüzgar elektrik santrallerinde üretilen elektriğin,  hatları vasıtasıyla Bandırma Ayyıldız Mahallesi’nde bulunan enerji santrallerine aktaracağı belirtilmiştir. Belirlenen güzergâhta bulunan ve 1. derece sit alanı olan Kyzikos Antik Kenti içerisinden de direk geçeceği ve çalışmalara başlandığı iddiası basında yer almıştır. Alınan karar yanlış, bölgenin zararına, bölge insanının zararına, tarihi güzelliklerimizin zararına bir karardır. Kısacası kararın elle tutulur hiçbir tarafı yoktur. Bu doğa cinayetine, tarih cinayetine dur diyeceğiz." dedi.
Çevre ve doğaya da zararı olacağını belirten Aytekin, "Termik santrallerin üretim esnasında atmosfere karbon, sülfür, kül gibi zehirli gazların salınımından ötürü uzun vadede canlı hayatını olumsuz etkileyecektir. Üretim sonrasında ortaya çıkan zehirli gazlar nedeniyle havaya, suya ve toprağa karışan zehirli gazlardan tüm canlılar nasibini alacaktır. Farklı farklı kanserojen hastalıkların ortaya çıkması ve ölüme dahi neden olabilmesi durumu görülebilme ihtimali doğacaktır. Gıda ürünlerinin yetiştirildiği alanlar termik santral dolayısıyla azalacaktır. Ayrıca ekili alanlar termik santralin etrafa saçtığı zehirli gazlardan etkilenerek ağır metallerin gıda ürünlerine karışmasına sebep olacak ve insan sağlığını tamamen riske atacaktır. Tüm bu bilgileri göze alarak o santrali hala yapacak mısınız?" diyerek sordu.

 AYTEKİN'DEN BAKAN DÖNMEZ'E SORU
 Aytekin’in Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması üzerine verdiği soru önergesi ise şöyle:

1- Söz konusu iddialar doğru mudur?
2- Kyzikos Antik Kenti, Balıkesir ilinde yer alan 178 adet sit alanından biridir. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan bu kentin enerji santralleri için yağmaya açılacağı iddiaları vicdanınızı sızlatmıyor mu?
3- Söz konusu çalışmanın gerekçesi nedir? Bu talan üzerinden antik kent kimlere peşkeş çekilmek isteniyor?
4- Alternatif bir güzergâh oluşturulması için Bakanlığınız tarafından başlatılan bir çalışma var mıdır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.