5 Ekim 2019 Cumartesi

ON YEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ CAMİ'NİN TEMELLERİ ATILDI

Temel atma törenine Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da katıldı.
 Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Cami’nin Temel Atma Töreni Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Selim Argun’un teşrifleriyle gerçekleşti.
 Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Gönen Kaymakamı Arslan Yurt, Susurluk Kaymakamı Osman Ateş, İl Müftüsü Ramazan Topcan, Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, İl ve İlçe Protokolü, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile öğrenciler, personelin ve halkın yoğun katılımlarıyla gerçekleşen tören, saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı.
Balıkesir Kasaplar Camii İmam Hatibi Cengiz Bilgiç tarafından okunan Kuran-ı Kerim tilaveti sonrasında  açış konuşmasını  Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği adına Mimar Mahmut Sami Kirazoğlu gerçekleştirdi.
Mimar Mahmut Sami Kirazoğlu’ndan sonra Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir açış konuşmalarını gerçekleştirdi. Rektör Özdemir konuşmalarında günümüzde yapılan camilerin özgün ve yeni nesil projeler olduğu vurgusunu yaptı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Cami’nin de sadece kent için değil ülkemiz için örnek bir cami olma niteliği taşıdığını ifade etti. Rektör Özdemir, konuşmasını teşriflerinden dolayı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’ya, cami projesine ve üniversitemize vermiş oldukları desteklerden dolayı da Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun’a teşekkür ederek sonlandırdı.
 Rektör Özdemir'in konuşmalarının ardından protokol konuşmaları bölümünde ilk konuşmayı Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun gerçekleştirdi. Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun konuşmasında, kentteki tüm kurumlarla birlikte uyum içinde çalıştıklarını bu bağlamda ülkemizde ilçe ismini taşıyan üç üniversiteden biri olan, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitemizi çok önemsediklerini ve her türlü desteği imkanlar dahilinde vermeye çalıştıklarını ifade etti.
 Protokol konuşmalarının ikincisini Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz gerçekleştirdi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, bu bağlamda Bandırma'ya yapılacak her hizmete destek olacaklarını, cami projesine ve üniversiteye verdikleri desteğin her zaman devam edeceğini ifade etti.
Temel Atma Töreni’nin onur konuğu olan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise konuşmasına, kendisinden önce söz alan başta Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir olmak üzere Bandırma Belediye Başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı’na bu projeye vermiş oldukları destek ve konuşmalarındaki samimiyet ve heyecandan dolayı teşekkür ederek başladı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş konuşmasında Cami ve Camia kelimelerinin kökenlerine değinerek Cami'nin ibadet edilen, bir araya gelinen yer olduğunu Camia’nın ise Arapça’da üniversite anlamına geldiğini, dolayısıyla Cami ve Camia’nın bugün temeli atılan Üniversite Cami ile anlam bütünlüğünü yakaladığını ifade etti. İslam kültüründe fen bilimlerinin de İslami bilimlerden sayıldığını ve üniversitelerde okutulduğunu, bilimin dini olanı ve dini olmayanı diye bir ayrım yapılmadığını vurguladı. 
 Protokol konuşmalarının ardından tören, Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş’ın yaptığı dua ve sonrasında tüm protokol üyelerinin beton mikserinin döküm butonuna basmaları ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Cami’nin ilk harcının temele dökümünün gerçekleştirmesiyle son buldu.
 2300 metrekare oturum alanı ve 42 metre kubbe yüksekliği olan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Cami aynı anda 1500 kişinin ibadet etmesine imkan sağlayacak kapasitede inşa edilmektedir. Proje içerisinde ayrıca okuma salonları, sergi ve konferans salonu gibi eğitim, kültür ve sanat etkinliklerinin gerçekleştirileceği mekanlar da yer almaktadır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.