27 Eylül 2019 Cuma

481. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

Preveze Deniz Zaferi'nin 481. yıldönümü kutlandı.
 Preveze Deniz Zaferi'nin 481. yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü vesilesiyle Erdek limanında demirli TCG ERDEK gemisi komutanı Dz.Bnb. Onur Çele ve Dz.Yzb. Can Taner Günoral Kaymakam Ekrem Çalık ve Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı'yı makamında ziyaret etti.  
 Kaymakam Ekrem Çalık; “Barboros Hayrettin Paşa komutasında, büyük bir donanmaya karşı kazanılan ve Osmanlı Devleti’nin Akdeniz’deki egemenliğini perçinlemiş, donanmamızın gücünü ve hareket kabiliyetini tüm dünyaya göstermiş denizcilerimizin gurur abidesi, tarihimizin en şanlı zaferlerinden biri olan Preveze Deniz Zaferi ve Deniz Kuvvetleri Günü’nün 481. yıldönümünde bütün şehitlerimizi rahmetle ve gazilerimizi şükranla anıyor, bir denizci kenti olan Erdekli vatandaşlarımızın da gününü kutluyorum.” dedi.


PREVEZE DENİZ ZAFERİNİN ÖNEMİ
Osmanlı Devleti tarafından 1538'de Ege'deki bir dizi adanın Venediklilerden alınması, Akdeniz'de ticari ve askeri çıkarları bulunan Avrupa devletlerini harekete geçirdi. Venedik,İspanya,Portekiz,Malta ve Papalık donanmalarından büyük bir haçlı donanması oluşturuldu ve Amiral Andrea Doria'nın komutasına verildi.Osmanlılara ait Preveze kalesi'ni kuşatan Andrea Doria, Osmanlı donanmasının gelmesi üzerine Venedik egemenliğindeki Korfu'ya çekildi. Osmanlı donanmasını 27 Eylül'de körfezden çıkaran Barbaros, daha üstün olan Haçlı donanmasını önce açık denizde savaşmaya zorladı. Andrea Doria Barbaros'un kendilerine oranla 3'te 1'lik bir donanmayla savaşacağını tahmin etmiyordu. Beklenmedik bu saldırı karşısında önce Santa Maura'ya çekilen Andrea Doria, 28 Eylül gecesi rüzgarın elverişli olmasından faydalanarak bir karşı saldırıya girişti. Savaşın iyice yoğunlaştığı sırada, rüzgarın durmasıyla çekdiri türü gemilerden oluşan Osmanlı donanması üstünlük sağladı. Böylece Haçlı donanmasının çok sayıda refakat ve savaş gemisi çevirme harekatlarıyla batırıldı. Büyük kayıplar veren Andrea Doria gece karanlığından yararlanarak savaş alanından uzaklaştı. Haçlı donanmasını izleyen Osmanlı donanması daha sonra Preveze önlerine döndü.Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros'a büyük ödüller vermiş ve kaptan-ı deryalığı bahşetmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.