30 Ocak 2018 Salı

TARİHİ ÇARŞI CAMİ'NDE İLERİ DERECEDE ÇÜRÜK TESPİT EDİLDİ

   İlçemizde tarihi Hacı Ömer Çarşı Cami restorasyona alınmış 5 Ocak'ta bitirilecek denmişti fakat camide proje ve restorasyon durduruldu. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü Hacı Ömer Çarşı Cami ile ilgili açıklama yapmak zorunda kaldı.

     Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Eran, tarihi cami ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.
     Eran tarafından yapılan açıklamada, "Erdek ilçe merkezinde bulunan Hacı Ömer Camii’ndeki restorasyon çalışmalarına 2017 yılı Ocak ayında başlanmıştır. Camideki restorasyon, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 25.04.2015 tarihli onayını taşıyan projeye göre yürütülmekte iken, projede değişiklik yapılmasını ve dolayısıyla Kurul’dan yeniden onay alınmasını gerektiren yeni bir durum ortaya çıkmıştır. Caminin çatısındaki ahşap taşıyıcı elemanlarda çok yaygın ve derin çatlaklar, çürüme ve mantarlaşma şeklinde yoğunluk kayıpları tespit edilmiştir. Minarenin taşlarında da; çatlama, gevşeme ve dökülmeler görülmüş, gövdenin ciddi ölçüde zayıfladığı ve yıkılma tehlikesi arz ettiği kanaatine varılmıştır. Bu sorunların ve çözümünün yerinde tespiti için, Uludağ Üniversitesi’ne müracaat edilmiştir. Prof.Dr. Adem Doğangün tarafından camide yapılan incelemeler sonucunda bir rapor hazırlanmıştır. Bu raporda, yapıdaki zayıflıkların giderilip, minare ve çatının güçlendirilmesi için yapılması gereken işlemler tespit edilmiş, teklif edilen çözümler doğrultusunda restorasyon projesinde gerekli değişiklikler yapılmıştır.
Bu arada bu iki sorundan başka, caminin bahçe zemininin aslında daha alçak olup, sonradan doldurulduğu da belirlenmiştir. Aynı şekilde caminin iç kısmında, döşemenin altında, aslında derin bir havalandırma boşluğu mevcut iken, bu kısmın sonradan toprakla doldurulmuş olduğu anlaşılmış, sonradan yapılan bu dolguların camiden çıkarılıp temizlenmesine ve caminin hem bahçesinin, hem de içerideki döşeme altının, aslına döndürülmesine karar verilmiştir. Bu doğrultudaki teklifler, yeni hazırlanan restorasyon projesine işlenmiştir.
Tüm bu çalışmalar, bir rapor ve bir projeye aktarılarak; 16.01.2018 tarihi itibarıyle Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürülüğü’ne sunulmuştur. Ancak, Kurulun bu ayki toplantısında konu gündeme alınamamış, Şubat ayında yapılacak toplantıya kalmıştır. Şubat ayında yapılacak toplantıda projenin görüşülüp, onaylanmasının ardından çalışmalara kalındığı yerden tekrar başlanacaktır. Bilgilerinize arz ederim." denildi.

  Çarşı Camii yeniden başlanacağı restorasyonun ardından tamamlanınca ibadete açılacak.
(Haber ve Fotoğraf: Oğulcan Bölükbaşı)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.