12 Nisan 2023 Çarşamba

"MARMARA'NIN UMUDU PİNA" PROJESİ ETKİNLİĞİNİN 1.Sİ DÜZENLENDİ

Marmara'nın Umudu Pina Projesi etkinliğinin 1.si düzenlendi. 
Marmara'nın Umudu Pina Projesi etkinliğinin 1.si düzenlendi. 
Bugün 14.00'te Erdek Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda Erdek Kaymakamlığı, Erdek Belediyesi ve Erdek Ticaret Odası iş birliğinde düzenlenen etkinliğe Belediye Başkanı Burhan Karışık, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nden Doç. Uğur Karadurmuş, Erdek Ticaret Odası Başkanı Turan Gün, kurum ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
İlk olarak konuşma yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nden Doç. Uğur Karadurmuş, pina sunumunun açılışını yaptı. "Pina olarak bilinen deniz canlısı 2006 yılında ortaya çıkan bir virüs nedeniyle tüm Akdeniz kıyılarında yüzde yüze varmıştır. Akdeniz havzasında son canlı bireyler şu an Marmara Denizi'nde yüksek yoğunluklarda yaşam sürmeye devam ediyor. İlk projemizi Erdek Körfezi'nde başlatmıştık şu anda Kapıdağ'ın kuzey kesimleri ile Bandırma Körfezi'nde devam ettirdik. Amacımız Akdeniz havzasında nesli tükenmekte olan bu türün bireylerini korumak." dedi. 
Ardından kürsüye Erdek Ticaret Odası Başkanı Turan Gün "Projeyi ilk duyduğumda çok heyecanlandım. Erdek Körfezi için çok önemli bir proje. Arıtma tesisimizle beraber çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Şu an izim körfezimiz dışında bir yerde pina yaşayan bir yer yok. Geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum." dedi.
Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık, "Nesli tükenmekte olan pinaların Erdek Körfezi, Bandırma Körfezi ve Paşalimanı Adası çevresinde yüz metrekarede 70 taneye yakın pina bulunmaktadır. Arıtma tesisimizin de bittikten sonra ve bu pinaları da koruduğumuz takdirde Erdek körfezimizin daha temiz bir körfez olacağını hocalarımız bize bildirdiler. Ben bu etkinliğin birincisini Erdek'te gerçekleştirdikleri için Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi'ne teşekkür ediyorum." dedi.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, "Bugün bölgemiz için çok anlamlı bir projenin tanıtımıyla bir araya geldik. Bu proje kapsamında pinaların varlığını koruyabilirsek çok önemli bir işe imza atılmış olacak. Biz Bandırma ve çevre ilçeler olarak iklim değişikliğinin en önemli gözlemcileriyiz. Bugün Mustafa Sarı hocamız ve fakültemiz bugün güzel bir proje ile karşımızda. Erdek körfezimizde pinaları yoğun olarak görüyoruz. İnşallah kaybetmeyiz. Korunması için ne gerekiyorsa yol gösterilirse tüm kuruluşlar ne gerekiyorsa yaparız.
Son olarak kürsüye çıkarak sunum yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, öncelikle denizin oluşumu ve denizin yapısından bahsederek konuşmasına başladı. Ardından pinalara değinen Sarı, "Pinalar Akdeniz'e endemik bir tür. Yani Cebelitarık Boğazı ile İstanbul Boğazı arası, sadece buraya ait. 50 yıl yaşıyorlar. 120 santim boya kadar ulaşıyordu. Şimdi bizim bulduklarımız en uzun 40-50 santim. O kadar uzayacak kadar fırsat bulamıyor hayvan hemen biz ona zarar veriyoruz." dedi. 
Pinaları yeterince tanınmadığını belirten Sarı, "Ortalama bir pina saatte 6 litre deniz suyunu berraklaştırıyor. Denizlerde onlarca canlının yaşam alanı. Pinalar deniz kıyısından başlıyor, 60 metre derinliğe kadar iniyor. En yoğun bulunduğu yerler deniz çayırları."
"PİNALAR ÖLÜYOR"
Prof. Dr. Mustafa Sarı, "2016 yılının sonbaharında toplu ölümler meydana gelmeye başladı. Önce geçici olay olarak düşünüldü ama 2019'a geldiğimizde Akdeniz'deki pinaların %90'ı ölmüştü. 2022 yılında ise Marmara Denizi dışındaki Akdeniz Havzasındaki pinaların hepsi öldü. Şu an yaşayanlar sadece Çanakkale Boğazı ile İstanbul Boğazı arasında. Niçin ölüyorlar? Sindirim sistemlerinde tek hücreli bir protozoa bulaştı. Daha önce bulaşmayıp şimdi bulaşmasının nedeni ise deniz suyu sıcaklığının artması ve iklim değişikliğinin etkisi. Marmara'da ölmemesinin nedeni orijinal bir ikil akıntı sistemi var. Yüzeyde Karadeniz suları, 30 metre altında ise Akdeniz suları olması Marmara Denizi'nin orijinal yapısı pinaların yaşama tutunmasına vesile oldu. Pinaların iklim değişikliği dışında da tehditleri var. Kıyı yapıları, demirleme faaliyetleri, balıkçılık, turizm gibi faaliyetler. Şu an son sığınak Marmara Denizi'nde kaldıkları için onları korumalıyız. Peki nasıl koruyacağız? Marmara'nın Umudu Projesi tam da bu sırada çıktı. 2020 yılı sonbaharında müsilaj yeni başlamışken Erdek Körfezi'nde 100 metrekarelik alanda da pinaların tümünün öldüğünü gördük. Toplu ölümler burada da başladı diye korktuk ama ölen pinanın yanında genç bir pina çıkmış. Marmara Denizi'nde umut yeşeriyor. Bir koruma stratejisi geliştirmemiz lazım. Yeni bir yaklaşım bütün faaliyetleri sürdürülebilirlik perspektifinde bir araya getirmemiz lazım, bilinç oluşturmamız lazım, aklımızı pinalara çevirme zamanı. Marmara Bölgesi'nde 25 milyon insan harekete geçmemiz lazım. Saatte 6 litre deniz suyunu süzerek müsilaj oluşumunu engelliyor. Pinalarla birlikte deniz çayırlarını da korumamız lazım. Yer yer ölümler görsek de Marmara, pina için son sığınak. " diyerek herkese pinaları korumaya davet etti ve dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı. 
Belediye Başkanı Burhan Karışık ise pinalarla ilgili broşür bastırmayı belediye olarak üstleneceklerini belirterek her otele dağıtacaklarını söyledi.
Oğulcan Bölükbaşı








Haberin Videosu:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.