7 Aralık 2022 Çarşamba

ZİRAAT MÜHENDİSİ TANER: GELECEK TARIMDA

Ziraat Mühendisi Tahir Özgür Taner, zeytin sezonu ve hasadı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 
Ziraat Mühendisi Tahir Özgür Taner, zeytin sezonu ve hasadı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 
Erdek Ziraat Tarım Bayi Sorumlu Müdürü Ziraat Mühendisi Tahir Özgür Taner, Marmarabirlik'in bu sene açıkladığı fiyatlar ile ilgili, "Marmarabirlik'in bölgemizde çok büyük önemi var. Erdek bölgesi için verilen fiyatlar çiftçiyi memnun etmedi. Verilen fiyatların alt kısmındaki artış yüzde yüz olsa bile çiftçi bunu küçük olarak görüyor. Tatmin olmamamızın en büyük sebebi ise tanede barem oluşturamamamız. Tanede barem oluşturamıyorsak bizim zeytinimiz düşük fiyattan gider. Bu sadece bir senelik bir sorun değil. Sulama olmadığı zaman bir dahaki senenin mahsulünde azalmalar da görülebiliyor. Bunu çiftçi kendisi veya kurum ve kuruluştan destek alarak çözebilirse eğer ortalaması yükselir. Yükseleceği için de bundan tatmin olabilir. Eğer sulama yapmamıza rağmen randıman alamazsak suçlu Marmarabirlik ama diğer kooperatiflerde bu sıkıntı fazla yaşanmadı. Erdek Marmarabirlik yönetimi görevi olmamasına rağmen su olanaklarını araştırmaya başladı eğer başarılı olursak Erdek zeytini istediği fiyatı alır, çiftçi de memnun kalır."

Bu sene açıklanan fiyatların çiftçinin gelir-gider kalemini karşılamasına ilişkin olarak ise, "Tarımın canı şudur: Doğru zaman, doğru ilaç, doğru doz. Zeytinde vuruğun olmasının sebebi zamanında ilaç atılmaması. Çiftçinin de haklı olduğu yönler var. Mesela maliyetlerin bir anda artması. Bakım yapan çiftçi her zaman randıman alır, bu sene alamazsa seneye randıman alır. Bu sene yapılan maliyete karşı alınan para olacak fakat ne kadar tatmin eder, enflasyonla birlikte çiftçiyi geçindirmeye yeter mi onu bilmiyorum." 

Taner sözlerine şöyle devam etti: "Dünya'nın geleceği gerçekten tarımda. 2021-2022 rakamlarına göre Türkiye üretimde 20 üründe ilk 5 sırada. Biz iyi çiftçi olduğumuz için ilk 5'te değiliz. Topraklarımız çok bereketli olduğumuz için ilk 5'teyiz. Bunun en kritik etmeni sudur. İklime göre ürün yetiştirebiliriz ama su vermezsek olmaz. Bizim suyumuz var, biz mevcut olan suyu tutamıyoruz. Bize bunu organize edecek üst akıl gerekli. Dünyadaki kuraklık çok ciddi gidiyor. Türkiye bu konuyu iyi değerlendirirse isim ve marka olur. Benim kendi görüşüm şu, bir kere her bölge kendi ürününü markalattıracak. Bizim zeytinimiz marka ama yağımızda marka yok. Yağımız besleyici ve aroması bakımından farklı ama ne olduğu belirsiz olan yağlarla aynı fiyata gidiyor. Kapıdağ Zeytinyağı diye bir marka oluşturursak yani coğrafi işaret alırsak bunu istediğimiz yüksek fiyata da satabiliriz. İkincisi, zeytin ve zeytinyağı ile ilgili reklam ajansı gibi vakıf oluşturulabilir. Zeytinyağının desteklenmesi, anlatılması, tanıtılması, sunulması, bilinçlendirilmesi, endüstrisi gibi konular için ajans oluşturulabilir. Zeytincilik için çözüm önerileri oluşturulabilir, her bölgenin sorunu farklı. Bizim su, başka bir bölgenin toprak bileşenleri. Araştırılsa, öğrenilse, bir danışmanlık sistemi kurulsa daha iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum." 

Taner, çiftçiye bir öğretim verilebilir mi sorusunu ise şu şekilde yanıtladı: "Çiftçinin kendisinin bilgiyi araştırması, yeniliklere açık olması lazım. Sen bu işten para kazanıyorsun. Para kazandığın alana neden meyil etmiyorsun? Bizim bilgiyi verebilmemiz için karşı tarafın alması lazım. Bilgi konusunda çeşitli kuruluşlar var, onlar daha aktif çalışabilir görüşündeyim."

10 ay önce fiyatları tahmin ettiğine dikkat eden çeken Taner, "O zamanlar çiftçimiz 30 lirayı görmez görüşündeydi. Tüm gerekçeleri sunarak fiyat çok ciddi şekilde artacak, dedim. Geçen seneye göre 2.5 kata yakın artış oldu. Benim bunu vermemdeki amaç çiftçinin üretime devam etmesini sağlamak." şeklinde sözlerine son verdi. 
Oğulcan Bölükbaşı - Kıvanç Doğruel

Haberin Videosu:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.