6 Mart 2022 Pazar

CHP GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI MERT ÖRS: ZEYTİNLERİMİZE DOKUNMAYIN

CHP Gençlik Kolları Başkanı Mert Örs, Resmi Gazete'de yayımlanan zeytinliklerin maden aramak için imara açılması konusuna tepki gösterdi.Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gençlik Kolları Başkanı Mert Örs, Resmi Gazete'de yayımlanan zeytinliklerin maden aramak için imara açılması konusuna tepki gösterdi.
Mert Örs yaptığı yazılı açıklamada; "Ülkemizde 189 milyon civarında zeytin ağacından 158 milyonu meyve veriyor.  dünyaya zeytinyağı ihracatında da ilk dörtteyiz. Tarihi M.Ö. 4000 yılına kadar uzanan zeytin ağaçları, ülkemizde de genel olarak Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda yayılış gösteriyor. Zeytinliklerin en fazla olduğu illerimiz Aydın, Balıkesir, Manisa, Bursa, İzmir, Muğla ve Çanakkale illerimiz zeytin üretiminin yılda yaklaşık 1,5 milyar dolarlık katma değer yaratan bir sektör, doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık olarak 10 milyon kişinin geçimini bu sektörden sağlıyor. Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetleri yürütülmesinin önünü açan yönetmeliğinden derhal vazgeçilmelidir. Zeytinliklerde madencilik faaliyeti yürütülmesine ilişkin bu yönetmelik derhal yürürlükten kaldırılmalıdır. Bu olay ekosistemde büyük tahribatlara sebep olup  havamızı, suyumuzu, gıdamızı zehirleyen; geleceğimizi tehdit altına alınmasıdır bu olay geçimini zeytinle sağlayanları yok sayılarak büyük şirketlerden başka kimseye faydası olmayacaktır, mücadelemizle bu talana dur diyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

1 yorum:

  1. Günümüz dünyasında meydana gelen olumsuzlukla,(kovit,ukrayna savaşı) yeraltı zenginliklerimizi herzamankinden daha önemli hale getirdi. Gelinen noktada ülkelerin ve dolayesiyle ülkemizinden enerji ihtiyacı hat safhaya gelmiştir. Bu olumsuz durum bila istisna bütün ülkeleri kendi öz kaynaklarından azami ülçüde istifade etmelerine yönlendirdi. Bunu bir gereği ve doğası olarak ülkemizde kendi kaynaklarını kullanma yönünde kararlar almak zorunda kalmıştır. Elbette yer altındaki maden ve enerji kaynaklarımız insanımızın hizmetine sokulurken horatça davranılmamalıdır. Ülkeyi idare edenlerde bu düşünceden hareketle şu tedbirleri almişlardır. Şayet zeytini bulunduğu arazide kayda değer bir değerin olması halinde, o arazideki zeytinler itina ile sökülecek, daha önce belirlenmiş araziye dikilecektir. nakledien bu ağaçlardan zarar gören her ağaca karşılık beş yetişkin fidan dikilecektir. Eski arazideki faaliyet sona erdiğinde işleten şahıs ve kurumlar, araziyi rehabilite edip, tekrar zeytinlik haline getirecektir. Böylece hem zeytine zarar verilmemiş olacak, hemde yeraltındaki servetimiz ülkemiz menfaatine değerlendirilecektir. Durumu bu netlikte ve detayını halkımıza anlatırsak, halkımızın konuyu anlayışla karşılayacağı konusunda kuşkum yok. "Zeytinime dokunma" gibi romantik ve gerçekçi olamayan, konunun içeriğinden hiç bahsetmeden,işi sloganlarla siyasileştirmenin ne zeytin üreticisine nede ülkemize yararı vardır. Şahsen karşı çıkanlardan da samimiyet beklemek sanırım hakkımızdır.

    YanıtlaSil

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.