13 Aralık 2022 Salı

ATATÜRK MAHALLESİ MUHTARI KABA, ZEYTİN HASADINI DEĞERLENDİRDİ

Atatürk Mahallesi Muhtarı İbrahim Kaba, zeytin hasadını değerlendirdi.
Atatürk Mahallesi Muhtarı İbrahim Kaba, zeytin hasadını değerlendirdi.
Aynı zamanda ilçemizde zeytin müstahsili olan da Kaba devam etmekte olan zeytin hasadını ve Marmarabirlik'in fiyatlarını değerlendirdi. 
Kaba, "Fiyatlar normal. Taban fiyata göre yağlık 16,5; ezme fiyatı 18,5 TL. Bu 2 lira farka kimse zeytinini seçtiremez. Maliyetler o kadar çok yükseldi ki gece seçmeye gelen kadın bile 100 lira istiyor. Yağlık 16, ezme 20 TL'den başlasaydı, seçmeye değecek kadar bir fark olsaydı oradan başlayabilirdi. Yukarıdan aşağısı değil, aşağıdan yukarısı bizi ilgilendiriyor. Bizim zeytinimiz sofralık zeytin. Tavan fiyat normal ama bugün ortada zeytin çıkartan birisi barem baş fiyatta çıkaracağı 100-150 kilo olur."

Hasat sonunda alınacak olan paranın gelir-gider kalemini karşılamasına ilişkin ise "Aile çiftçiliği yapanı karşılar. Üretici ise zor. Bu sene yaptık, karşılayacak. Ama gelecek sene gübreden, ilaçtan, budamadan kısacağız. Önümüzdeki sene bunları yaşayacağız." 

Kaba, "Önümüzdeki sene zeytincilik yapmaya devam edeceğim çünkü mülkiyeti benim. Erdek'te zeytincilik bitti. Kastri Ovamız gitti, Kayan gitti, çevre yolu ile en son Mesavla Ovamız da bittiğinde kalacak bölge sadece Dermenler'de Katikirman ve Arnavutköy. Köyler de açıldığında müthiş bir inşaatlaşma ve turizm atağı başlayacak. Bundan sonra da zeytincilik işi çok zor. Çalışacak kişi yok, arkadan gelen Z kuşağının da tarımla alakası yok. Ben sonuna kadar yapacağım. Benden sonra diyecek bir şeyim yok."

Birlikten beklentimiz çok oldu, diyen Kaba, "Marmarabirlik bizi tüccar gibi değil de ortağı gibi görmedikçe, bize mazotu, gübreyi, her şeyi faizle verdikçe hiçbir çiftçi bunu tam anlamıyla yapamaz. Kooperatif üreticiye biraz daha eğilirse, sulamasını sağlar, gübresini çoğaltıp bunları değiştirip kendi üretip çiftçiye destek olursa yaşarız. Yoksa bakarız, senede 3-5 gün gider ne olursa onu toplarız. 

Çiftçinin durumunun zor olduğunu yine belirten İbrahim Kaba, "Bize Marmarabirlik'in destek olması gerekiyor. Mesela Büyükşehir kasa ve yaygı desteği yaptı. Erdek Belediyesi tahlil desteği yapabilir, Ziraat Odası daha aktif olmalı. Odanın da işi zor, aidatlar var, içeride çalışan personel var. Ziraat Odası Başkanı odayı nasıl çeviriyor onu da merak ediyorum. Buradan Haluk Başkan'a kolaylıklar diliyorum. Yani Büyükşehirin, yerel belediyenin ve odanın daha aktif olması gerekir. Erdek de Ayvalık da Balıkesir'de. Ayvalık'taki yağlık zeytin, üretimi ve bakımı daha kolay. Bizim zeytinimiz çok ilgi istiyor. Onların tüccarları var, bizim borsamız yok. Bize marka da lazım. Tarım biterse yaşam biter. İnternet var ama adam bir şey pişirmezse kapımıza gelmez, biz de bahçeye gitmezsek yarın, öbür gün zeytin de gelmez. Erdek'in iki geliri var: Turizm ve zeytin. Bu sene kalabalık olmasına bakmayın, bu böyle devam etmez çünkü biz yenilenemiyoruz. Atatürk Mahallesi'nde 16-17 tarihi yer var, bunların canlandırılması lazım. Yani tarım ve turizm birlikte yoğrulmadıkça biz aç kalmak zorundayız." diyerek sözlerine son verdi.  
Oğulcan Bölükbaşı - Kıvanç Doğruel

Haberin Videosu:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.