18 Eylül 2022 Pazar

ERDEK'İMİZİN KURTULUŞUNUN 100.YILI COŞKUSU

18 Eylül Erdek'in kurtuluşunun 100. yılı coşkuyla kutlandı.
18 Eylül Erdek'in kurtuluşunun 100. yılı coşkuyla kutlandı.
İlk tören saat 10.00'da ilçemiz Hacı Ömer Çarşı Cami Meydanı'nda yapıldı. Mehteran takımı gösterisinin ardından selâ okundu. Selânın ardından temsili kurban kesimi yapıldı. Kurban kesilmeyerek tekrar yerine gönderildi. Kaymakam Atasoy, çocuklar olduğu gerekçesiyle kurbanı bağışladıklarını belirtti. Ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimiz için dua edilerek buradaki tören sona erdi.
İkinci tören saat 10.30'da ilçemiz Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı söylendi. Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmasını Belediye Başkanı Burhan Karışık yaptı. Karışık, "Bugün 18 Eylül. Öncelikle 100 yıl önce bu zaferi bizlere yaşatan, ordularımızın başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ordumuzun tüm mensuplarını milletimiz adına bu mücadeleyi yürüten Gazi Meclis'imizin tüm üyelerini bin yıldır bu toprakları bize vatan yapmak için canlarını veren şehitlerimizi rahmetle şükranla yad ediyorum. Ruhları şad olsun. Bizler bugün burada sıradan bir kutlama yapmak için değil yüz yıl önce nasıl bu vatan için can verildiyse bugün de aynı kararlılıkla olduğumuzu göstermek için buradayız. Bugün Samsun'da yakılan özgürlük ateşinin ülkemizin tüm topraklarında, tüm Anadolu'da tutuştuğu, Afyon Ovası'nda 30 Ağustos'ta alevlerden sele dönüştüğü gündür. Bugün ölürsem şehit, kalırsam gazi diyenlerin, bağımsızlık mücadelesi için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizin yola çıktığı gündür. Bugün Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde başlatılan kurtuluş mücadelesinde esareti, boyun eğmeyi tarih boyunca hiçbir şekilde kabul etmeyen Türk milletinin imtihan olduğu gündür. 18 Eylül 1922 yılında yaşanılanlar bu toprakların kolay kazanılmadığının en açık kanıtıdır. Vatanımız için yazılan kahramanlık destanını unutturmamak, tarihimizin kahramanlarla dolu zaferini gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevidir. Atalarımızın canı pahasına bizlere emanet ettiği toprakları bizler yıllardır huzur ve güven içinde yaşıyorsak bunu elbette atalarımıza, isimsiz kahramanlarımıza borçluyuz. Ne mutludur ki Milli Mücadele'nin başarıya ulaşmasıyla Anadolu'nun her karış toprağı gibi Erdek ilçemiz de 18 Eylül 1922 günü özgürlüğüne kavuşmuştur. Onca yokluk ve imkansızlıklar içerisinde kazanılan bu zafer bugün bizlere kültürüne sahip çıkan, onu koruyan yaşatan bir toplum, daima birlik ve beraberlik içinde sonsuza kadar yaşayacağımızı göstermiştir. 100 yıl önce vatanın müdafaası için birleşen yüreklerimiz bugün de aynı sevdayla, aynı ruhla, aynı inanç ve kararlılıkla cumhuriyetimizi, demokrasimizi yüceltmek için çarpmaktadır. Geçmişimizden aldığımız güçle, geleceğe emin adımlarla ilerliyoruz. 100 yıl önce topla tüfekle canımızı ortaya koyarak verdiğimiz bağımsızlık mücadelesini bugün ilimde, bilimde, teknikte, Türk milletine yakışır şekilde vermeliyiz. 100 yıl önce tarihin dilinden düşmeyecek bir destan yazan Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi rahmet, minnetle anıyor, ülkemizin dört bir yanında hainlerle mücadele eden kahraman vatan evlatlarımıza yüce Allah'tan rahmet diliyor, halkımızın bu mutlu gününü büyük gururla kutluyor, tüm hemşehrilerimi sevgiyle saygıyla selamlıyorum." 
ifadelerini kullandı.
Karışık'ın konuşmasının ardından şiirlerin okunması, mehteran takımı gösterisi, Erdek Engelli ve Engelli Aileleri Derneği halk oyunu gösterisi, Bandırma Gençlik Merkezi Kafkas Ekibi'nin halk oyunu gösterisi, Kaymakam Atasoy'a bayrağın teslim edilmesi, Balıkesir Bakım Mühimmat Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Bando Takımı'nın gösterisi ile devam edip resmi geçit töreni ile son buldu.
Törene; Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy, CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Deniz Üs ve Garnizon Komutanı Dz. Alb. Ertan Engerek, Belediye Başkanı Burhan Karışık, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Temsilcisi Yaşar Ceyhun Mırız, kurum müdürleri, oda başkanları, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.




















































Haberin Videosu:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.