29 Haziran 2018 Cuma

YKS SINAVI YARIN BAŞLIYOR

Üniversite sınavı yarın ve Pazar günü iki etapta yapılacak.

2018 yılında ilk olarak uygulanacak olan üniversiteye geçişte yeni sınav sistemi Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilk oturumu TYT cumartesi günü yapılacak. Sınav sorularının nasıl olacağını merak eden adaylara soruların geçmiş yıllarda uygulanan sınavlarda sorulanlardan farklı olacağını söyleyen uzmanlar, TYT sorularının küçük bir IQ testi kıvanımda olacağını ve sınavın ALES tarzı paragraf sorulardan oluşacağını belirtmişti. 

Temel Yeterlilik Testi (TYT)'de adaylara 40’ar Türkçe ve matematik, 20 sosyal bilimler (dinden muaflar için ekstra 5 felsefe), 20 fen bilimleri sorusu sorulacak. Sosyalde 5’er tarih, coğrafya, felsefe ile din kültürü ahlak bilgisi; fende ise 7’şer fizik ve kimya, 6 biyoloji sorusu yer alacak. 
  YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi *(TYT) tüm adaylar için zorunludur.

(30 Haziran 2018 Cumartesi - 135 dakika)

- YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT): İsteğe bağlıdır.

(1 Temmuz 2018 Pazar - 180 dakika)

- YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT): İsteğe bağlıdır. 

(1 Temmuz 2018 Pazar - 120 dakika)


Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur. 

TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinde en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir. AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden, en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir.

TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, bir lisans programını tercih edebilmek için programın puan türünde en az 180 puan almış olmak gerekmektedir. TYT puanının, YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DİL) hesaplanmasındaki katkısı % 40’dır.

Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) katkı oranında ve hesaplanma şeklinde bir değişiklik yoktur. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülür. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.

Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan adayların diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınır. OBP 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemizde yayınlanan reklamlar Google Ads tarafından otomatik olarak seçilip yayınlanmakta olup yayınlanan reklamlardan ozelerdek.blogspot.com sorumlu değildir.